Câte zile ai pierdut în trafic în București în 2019 și cât de rău stăm față de restul Europei

de: Teodora Tudosie
30 01. 2020

Dacă locuiești în București, ți se întâmplă destul de des să stai în trafic, însă e posibil ca problema să fie mai mare decât ai crede.

Traficul din București este unul dintre cele mai aglomerate din lume, dar mai ales din Europa. Potrivit unui studiu realizat de cei de la TomTom, capitala României se află pe locul patru în topul celor mai aglomerate orașe din Europa. Nici la nivel mondial nu stă neapărat mai bine, pentru că se clasează aici pe locul 14.

În total, în 2019, timpul pierdut în trafic a ajuns la 227 de ore, echivalentul a nouă zile și 11 ore irosite în plus în mașină în București.

Indexul îți arată și cât timp pierzi în fiecare zi în traficul din oraș la orele de vârf. Dimineața, la o călătorie care ar dura în mod obișnuit 30 de minute pierzi în plus încă 28 de minute. Seara, la o călătorie de aceeași durată se mai adaugă încă 31 de minute.

Per total, nivelul de aglomerare din București a fost de 52%, cu 4% mai mult decât în 2018. Cea mai aglomerată perioadă din an este miercurea, între orele 16 și 17.

Cea mai puțin aglomerată zi din an a fost 28 aprilie, iar cea mai aglomerată a fost 21 noiembrie.

Cum e situația din trafic în București

TomTom are și o serie de cifre interesante care să te facă să înțelegi puțin mai bine cât de gravă e, de fapt, problema în București.

  • Câte căciuli ai fi putut tricota: 57
  • Câte pulovere ai fi putut tricota: 10
  • Câte pagini ai fi putut citi din cartea lui Marcel Proust, În căutarea timpului pierdut: 6831 de pagini din cele 4211, echivalentul a 162% din carte
  • De câte ori ai fi putut asculta John Lennon – Imagine: de 4365 de ori
  • Câte clătite ai fi putut face: 6568
  • Câte meciuri de fotbal ai fi putut urmări: 130
  • Câte episoade din Game of Thrones ai fi putut vedea: 201 episoade

Partea interesantă e că poți vedea și situația live din trafic în București. De exemplu, poți vedea cât de aglomerat este în prezent în oraș, câte ambuteiaje există și pe câți kilometri se întind acestea.